Onderdeel van Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven

Verhalen

Waar kunnen we je allemaal bij helpen? Eigenlijk met alle geldzaken en administratieve vragen en problemen. Zo helpen we je met het uitzoeken en aanvragen van de toeslagen en subsidies waar je recht op hebt, of we zoeken uit hoe je aan jouw schulden kunt werken en die kunt oplossen. Ook als je langere tijd hulp nodig hebt, staan we je bij. Bijvoorbeeld door je te koppelen aan een AdministratieMaatje van de Maatje040. Iemand die je op vaste tijden blijft helpen met je administratie.

Hieronder lees je hoe andere Eindhovenaren door ons geholpen zijn. Wil je meer weten? Kom langs of neem contact op!

Een kartonnen doos vol papieren

“Mijn man zorgde altijd voor de financiën. Ik hield het huishoudboekje bij, maar hij regelde de bankzaken. Na onze scheiding stopte ik alle brieven en rekeningen gewoon maar in een doos. Ik schrok enorm toen de deurwaarder aanbelde. Hij vertelde dat ik een betalingsachterstand had bij de zorgverzekeraar. Ik moest in één keer een groot bedrag betalen. Geld dat ik niet had. Ik zat met mijn handen in het haar.”

Ik regel mijn bankzaken nu zelf

“Met mijn doos met papieren ging ik naar de Werkplaats Financiën. Hier waren mensen die naar mij luisterden. Ze hielpen mij overzicht aan te brengen in mijn administratie. Ook belden zij de zorgverzekeraar voor een betalingsregeling. Met de hulp van de Werkplaats Financiën doe ik nu zelf mijn bankzaken. Achteraf gezien had ik veel eerder hulp moeten vragen, dan had ik die ellende met de deurwaarder kunnen voorkomen.”

In de ziektewet én in de schulden

“Het begon allemaal toen ik ziek werd. Ik kon mijn werk niet meer doen en kwam in de Ziektewet. Ik belandde uiteindelijk in de bijstand. Het lukte me een aantal jaren mijn hoofd boven water te houden. Ik gebruikte mijn spaargeld om rekeningen te betalen. Toen dat op was, liepen mijn schulden op. Ik voelde me zo slecht. Net of ik werd gestraft voor mijn ziekzijn.”

Ik houd vol!

“Via de huisarts kwam ik bij de Werkplaats Financiën uit. Daar maakten ze met mij een overzicht van mijn financiële situatie. Ik bleek bijvoorbeeld recht te hebben op toeslagen zonder dat ik het wist. We maakten een plan om mijn schulden af te lossen. Ik kom hier nu één keer per maand om te bespreken hoe het gaat. Ik ben nog niet schuldenvrij, maar ik houd vol en ik zie weer een toekomst.”

Bij de Werkplaats Financiën ben ik welkom

“Wat ik zo fijn vind aan de Werkplaats Financiën, is dat de mensen die daar werken geen oordeel vellen. Zij zijn echt geïnteresseerd in mij. De eerste keer dat ik er kwam, was ik erg zenuwachtig. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Was bang dat ze zouden zeggen dat het mijn eigen schuld was. Terwijl ik erg mijn best heb gedaan om goed met mijn geld om te gaan. Het lukt me gewoon niet. Die angst was nergens voor nodig! Ik voelde me eigenlijk heel welkom. Wat een opluchting.”

Ik moest nog leren met geld om te gaan

“Mijn ouders hadden altijd ruzie over geld. Vooral over geld dat er niet was. Hoe hard mijn vader ook werkte, we kwamen altijd tekort. Toen ik achttien werd, kon ik zelf een lening afsluiten. Hier begon de ellende. Ik kon de lening niet afbetalen en kreeg aanmaningen.”

Zicht op inkomsten en uitgaven

“De wijkwerker bij ons in de buurt vertelde mij over de Werkplaats Financiën. Ik durfde niet zo goed, maar ben toch gegaan. Van mijn ouders heb ik nooit geleerd hoe je met geld omgaat. Hier leerde ik dat wel. Ik kan nu zelf mijn administratie bijhouden. Ook leerde ik hoe mijn belastingpapieren moet invullen en toeslagen kan aanvragen. Doordat ik nu zicht heb op mijn inkomsten en uitgaven, kan ik mijn financiën op orde houden.”

Ik zag het niet meer zitten

“Toen ik bij de Werkplaats Financiën kwam, kon ik gewoon niet meer. Ik schaamde me vreselijk omdat ik weer in de schulden terecht was gekomen. Ik ben eerder geholpen door een budgetcoach. Maar toen ik het weer zelf ging doen, ging het fout. Het bijhouden van de post vind ik erg moeilijk. Sommige brieven snap ik niet goed. Daarom maakte ik ze helemaal niet meer open. Rekeningen stapelden zich op.”

Die post niet meer thuis

“Via WIJeindhoven kwam ik bij de Werkplaats Financiën terecht. Daar vroegen ze mij waar ze me mee konden helpen. Dat wist ik echt niet. Ik wilde die post gewoon niet meer thuis. Gelukkig hebben de medewerkers geregeld dat ik een budgetbeheerder kreeg. Ik hoef me nu in ieder geval geen zorgen meer te maken over mijn administratie. Het leven is soms al moeilijk genoeg voor mij.”

Dakloos door vechtscheiding

“Nooit had ik kunnen denken dat mij zoiets zou kunnen overkomen. Mijn leven liep op rolletjes tot ik van mijn vrouw wilde scheiden. Zij dreigde ze me ‘kapot te maken’. En dat is haar bijna gelukt. Ik had een goedlopend bedrijf en een bijpassend inkomen. Maar mijn ex-vrouw daagde mij steeds opnieuw voor de rechter met steeds andere verhalen, waarin zij mij onder meer beschuldigde van misbruik van mijn onze dochtertjes. In Nederland moet je iedere rechtszaak aangaan. Ook al waren er genoeg bewijzen dat mijn ex-vrouw die verhalen verzon om de kinderen te kunnen houden. Het koste mij zoveel tijd en energie dat mijn werk erbij inschoot, mijn inkomen daarmee wegviel en ik in schulden kwam te zitten. Toen ik mijn huur een aantal maanden niet meer kon betalen, werd ik uit mijn huis gezet en stond ik op straat. Formeel was ik dakloos.”

Ik maak er het beste van

“Door allerlei procedurefouten heeft die situatie lang geduurd. Uiteindelijk heeft de rechter de kinderen aan mij toegewezen, maar dan moest ik wel een baan en een huis hebben. De Werkplaats Financiën heeft mij geholpen met het op orde brengen van alle benodigde papieren. Dankzij hun bemiddeling heb ik nu een appartement en nu zelfs tijdelijk een baan. Samen werken we nog aan mijn schuldsanering. Inmiddels wonen de kinderen bij mij. Na al die verschrikkelijke jaren zie ik weer een toekomst.”

Maak een afspraak of kom langs

We veroordelen nooit; er is altijd begrip voor jouw persoonlijke situatie. We pakken het samen met jou op. De Werkplaats Financiën is open op zeven locaties in Eindhoven dus er is er altijd wel één bij jou in de buurt!